Overslaan en naar de inhoud gaan

Geschiedenis en Architectuur van de St. Ursulakerk

Op donderdag 30 mei 2024 mochten burgemeester Marino Keulen, schepenen en vrijwilligers deelnemen aan een rondleiding in de Sint- Ursulakerk te Lanaken. De Sint-Ursulakerk herbergt een tal van historische verhalen en elementen, daarom organiseert VZW toerisme Lanaken deze splinternieuwe rondleiding met boeiende verhalen over de geschiedenis en de architectuur van de kerk. Deze rondleiding werd gegeven door Jean Maenen en Jacques Meyssen . Op zondag 2 juni , Open kerkdag, kunnen bezoekers kosteloos deelnemen aan de rondleidingen tussen 14 en 17 uur. Twee ervaren gidsen leiden de bezoekers rond en voorzien iedereen van fascinerende inzichten in de geschiedenis van de kerk. Als hoogtepunt van de Open Kerkendag zal er een mini-concert plaatsvinden op het gloednieuwe orgel van de Sint-Ursulakerk. Voor degenen die na deze bijzondere dag nog meer willen ontdekken biedt de Sint-Ursulakerk, op aanvraag, rondleidingen aan voor groepen tot 20 personen. 
Meer informatie op 
http://www.visitlanaken.be/rondleidingen-st-ursulakerk

Onze fotograaf Ronny mocht al bij de preview aanwezig zijn en maakte volgende fotoreportage. 

Heilig Bloedprocessie Brugge

Op donderdag 9 mei 2023 trok de Heilig Bloedprocessie weer door de binnenstad van Brugge. Er waren meer dan 45.000 kijklustigen die een kijkje kwamen nemen.

De Heilig Bloedprocessie is een jaarlijks terugkerend evenement in Brugge. De processie trekt sinds 1304 door de historische binnenstad van Brugge en wordt vergezeld door honderden figuranten, waaronder muzikanten, dansers, zangers, ruiters… De processie is een levende uitdrukking van de religieuze en culturele tradities van Brugge, die erkend is als UNESCO-werelderfgoed.

Vanaf 1303 sprak men van een Heilig Bloedommegang die rondom de stadsmuren trok. Toen de relikwie van het Heilig Bloed in handen van de stad Brugge kwam, werd de ommegang ook een ‘officieel’ evenement. De processie was een kleurrijk en indrukwekkend schouwspel met deelnemers uit alle lagen van de samenleving.

Enkele jaren later werd er besloten om de processie samen te smelten met de jaarmarkt. Zo bloeiden de volkstoeloop en de devotie voor het Heilig bloed, terwijl stadsboden als boodschappers het verhaal van de processie door heel Vlaanderen verspreidden.

De huidige processie is geïnspireerd op de stijl van Brugges Gouden Eeuw (15de eeuw). In die tijd was Brugge één van de belangrijkste havens van Europa, een bloeiende handelsmarkt en de residentie van de Bourgondische hertogen. Deze periode bracht opmerkelijke kunstwerken voort, zoals de Vlaamse Primitieven. Ondanks de processie een verhaal van vroeger verbeeldt, blijft de optocht je jaar na jaar verrassen met hedendaagse touches.

Triënnale Brugge

In Brugge is voor de vierde keer de Triënnale van start gegaan met het thema Spaces of Possibility gaat men op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Hoe kan een Unesco-beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid, en hoe kan hedendaagse kunst en architectuur hier een nieuw kader voor scheppen? Deze vierde editie van TRIBRU daagt kunstenaar en architect, kijker en gebruiker uit om na te denken over de toekomst van Brugge en steden wereldwijd. Twaalf (inter)nationale kunstenaars en architecten zijn uitgenodigd om na te denken over de stad van morgen. Aan de hand van tijdelijke kunst- en architectuuringrepen reflecteren ze over nieuwe vormen van (her)gebruik. Samen met de curatoren werden dertien verborgen of onbekende plekken in Centrum-, West-Brugge en Zeebrugge gezocht om er tijdelijk een nieuwe invulling aan te geven. De Triënnale Brugge is nog te bezoeken tot 1 september 2024. Onze fotograaf maakte volgende fotoreportage van de installaties in het centrum. De foto's van buiten het stadscentrum volgen later.

 

Wintergloed Brugge 2023

Wintergloed strekt zich uit over de hele stad van 24 november 2023 t.e.m. 7 januari 2024.
Een wonderlijke winterbeleving. Dat is Wintergloed. Een winters festijn vol zinnenprikkelende ervaringen; een nieuwe Lichtbelevingswandeling, een uniek schaatsdecor op het Minnewater, een gezellige winterbar, twee kerstmarkten, winkelplezier tijdens de vele shoppingdagen en een heerlijk slenterparcours doorheen de historische binnenstad, vol sfeerverlichting en kerstdecoratie. Hier een sfeervideo...

Bekijk hier de foto's