Overslaan en naar de inhoud gaan

Op donderdag 9 mei 2023 trok de Heilig Bloedprocessie weer door de binnenstad van Brugge. Er waren meer dan 45.000 kijklustigen die een kijkje kwamen nemen.

De Heilig Bloedprocessie is een jaarlijks terugkerend evenement in Brugge. De processie trekt sinds 1304 door de historische binnenstad van Brugge en wordt vergezeld door honderden figuranten, waaronder muzikanten, dansers, zangers, ruiters… De processie is een levende uitdrukking van de religieuze en culturele tradities van Brugge, die erkend is als UNESCO-werelderfgoed.

Vanaf 1303 sprak men van een Heilig Bloedommegang die rondom de stadsmuren trok. Toen de relikwie van het Heilig Bloed in handen van de stad Brugge kwam, werd de ommegang ook een ‘officieel’ evenement. De processie was een kleurrijk en indrukwekkend schouwspel met deelnemers uit alle lagen van de samenleving.

Enkele jaren later werd er besloten om de processie samen te smelten met de jaarmarkt. Zo bloeiden de volkstoeloop en de devotie voor het Heilig bloed, terwijl stadsboden als boodschappers het verhaal van de processie door heel Vlaanderen verspreidden.

De huidige processie is geïnspireerd op de stijl van Brugges Gouden Eeuw (15de eeuw). In die tijd was Brugge één van de belangrijkste havens van Europa, een bloeiende handelsmarkt en de residentie van de Bourgondische hertogen. Deze periode bracht opmerkelijke kunstwerken voort, zoals de Vlaamse Primitieven. Ondanks de processie een verhaal van vroeger verbeeldt, blijft de optocht je jaar na jaar verrassen met hedendaagse touches.