Overslaan en naar de inhoud gaan

De Sint-Godelieveabdij in Brugge zet na 400 jaar haar deuren open. Al die tijd duldde ze in de Sint-Godelieveabdij geen nieuwsgierige blikken van buitenaf. Bruggelingen en andere passanten kenden enkel de lange, blinde kloostermuur. Daar komt nu (tijdelijk)verandering in. Nog tot 12 september is ze toegankelijk voor publiek. Dan wordt er gezocht voor een nieuwe invulling van het klooster. Met deze open-deur-dag krijg je de kans om terug in de geschiedenis van deze abdij te duiken, maar ook mee te denken voor de nieuwe toekomst van het gebouw. Toerisme Vlaanderen en partners starten op deze manier een co - creatieve zoektocht die de naam 'De Tuin van Heden' kreeg.

In de 16de eeuw plunderden Bosgeuzen de abdij van Gistel, waar de zusters Benedictinessen verbleven. Daarop zochten de zusters een nieuw onderkomen in Brugge. De abt van het Kapucijnenklooster in de Boeveriestraat schenkt de zusters het huis 'Het Fontainken' met erf en in 1626 trekken de eerste zes zusters in het huis, later zou het uitgroeien tot een heuse abdij met 45 zusters. Op 23 december 2013 trokken de laatste vijf zusters de deur van de Sint-Godelieveabdij definitief dicht.

Wie het wilt bezoeken: De Sint-Godelieveabdij in Brugge bezoeken kan van 12 augustus tot en met 12 september, telkens van woensdag tot zondag van 13 tot 18 uur. Inschrijven vooraf is niet nodig. Meer info via www.detuinvanheden.be.