Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsen in het donker zonder licht is levensgevaarlijk. Goede verlichting op de fiets is van levensbelang. Daarom start gemeente Lanaken in samenwerking met vzw Golf van Licht een campagne op om de zichtbaarheid van de fietsende schoolgaande jeugd te vergroten. Vandaag en de komende dagen worden er fietslampjes uitgedeeld aan de schoolpoorten van alle middelbare- en lagere scholen van Lanaken. Vanmorgen werden fietslampjes uitgedeeld aan de schoolpoort van Atheneum Alicebourg in Lanaken.

Golf van Licht is een vzw die opgestart is door Pieterjan Nuitten uit Gent. Naar aanleiding van het overlijden van zijn beste vriend Andrik Fol die omkwam bij een ongeluk op de fiets in het donker.

Het principe van de vzw is simpel, fietslichtjes uitdelen aan onverlichte fietsers. Men wil in plaats van te berispen een positieve boodschap brengen. Er wordt van de fietsers persoonlijk niets terug verwacht, maar ze worden wel aangezet om hetzelfde gebaar te doen voor 3 andere fietsers. Dit is geïnspireerd om het principe uit de film 'Pay it forward", waarbij door één goede daad een kettingreactie aan goede daden voortvloeit.

De gemeente kocht daarom 1000 fietslichtjes aan om uit de delen aan niet verlichte fietsers. Op deze manier hopen wij ook een golf van licht te starten in onze gemeente.

Schepen Jolein Martens: “Als schepen van mobiliteit vind ik het heel belangrijk dat kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Als fietser moet je gezien worden, fietsen in het donker zonder licht is levensgevaarlijk. Daarom delen we deze fietslampjes uit aan de fietsende kinderen die zonder licht fietsen.”  Hier wat foto's.