Overslaan en naar de inhoud gaan

Op vrijdag 22 februari 2019 was er in het gemeentehuis van Lanaken de voorstelling van de 46ste Bèssemgezèt van de Raod van Laon tot Aoke. Naast de uitreiking van het allereerste exemplaar van de nieuwe Bèssemgezèt werden ook nog de winnaars bekend gemaakt van o.a.: de bak van de Bèssem, de Laoneker Sjang, Laonekenaer van 't jaor, uitreiking van de prijs voor de mooist versierde etalage van de middenstand van Lanaken en de voorstelling van de Kunstposter. Er waren toespraken van burgemeester Marino Keulen, Joeri Veugen. Gastspreker was burgemeester van Maastricht Mevr. Annemarie Penn-te Strake.

Bak van de Bèssem was dit jaar voor Frans Engelen en Yvonne Geraerts. De Laoneker Sjang wordt ieder jaar uitgereikt ter ere van Etienne Peulen, de helft van het Duo Sjang & Sjo, iemand die carnaval weet te combineren met zang, muziek en humor. Dit jaar was deze titel weggelegd voor Gunther Biesmans en Eddy Willems. De prijs voor mooist versierde etalage ging naar Electro Stylman. In de Bèssemgezèt zit ieder jaar ook een uitneembare kunstposter,
die om de drie jaar worden verkozen tijdens een wedstrijd. Dit jaar levert Famke Rousseau het kunstwerk met de titel "Allemaol op de sjouwers, noe allemaol op weeg", Deze is ook weer uitneembaar en men roept de inwoners ook dit jaar weer op om deze massaal achter het venster te hangen om zo carnaval in het straatbeeld te krijgen. Laonekenaere van het jaor zijn 2 special guests uit de sportwereld: Mathew Hayman en Bram Tankink. Beiden wonend in Lanaken. Ook dit jaar hebben de kinderen van Basisschool Engelse Hof en van Basisschool Jan Rosier een liedje gemaakt en doken zij de studio in om er een liedje over carnaval op te nemen. De scholen werken rond dit thema om carnaval bij de kinderen aan te wakkeren. Dit alles is te lezen in het Bèssemgezètje. Niet alleen maakten de kinderen een carnavalsliedje, ook de redactie van de Bèssemgezèt trok samen met Erwin de opnamestudio in en maakte een liedje over de mogelijke fusie met Lanaken en Maastricht: La Treech! Onze fotografen Ronny en Daisy maakte volgende sfeerfoto's.