Op zondag 19 juni 2016 was er in Lanaken de reuzenoptocht, een primeur want de vijf Lanakense reuzen komen voor de allereerste keer samen naar buiten. Dit vieren ze samen met zo'n vijftien andere reuzen. Samen maakten ze tijdens de reuzenoptocht een wandeling door het centrum van Lanaken. Normaal was deze optocht voorzien voor erfgoeddag op 24 april, maar deze werd door het slechte weer uitgesteld tot vandaag. Gelukkig konden ze vandaag wel rekenen op mooi weer zodat ze toch hun tocht door het centrum van Lanaken konden maken. Heel wat Lanakenaren hadden de reuzen nog nooit kunnen zien. Ook voor hen was dit een unieke kans om de reuzen voor de allereerste keer te bewonderen.
Lanaken telt liefst vijf reuzen.
Het boerenkoppel Wuim en Teursel, Sjang en Sjo en Vincent Van Gogh jr. Wuim & Teursel liepen tijdens de zeventiger jaren mee in de Bessemkaravaan in Lanaken. De laatste keer dat ze naar buiten kwamen, dateert ondertussen al van juni 2002. Vincent Van Gogh jr. liep op zijn beurt vanaf de jaren tachtig een aantal jaren mee in de carnavalsstoet van Lanaken. Het olijke duo Sjang en Sjo waren de geesteskinderen van Denis Geurts en Etienne Peulen en naar hun gelijkenis gemaakt. In de jaren tachtig traden zij veel op als buutredenaars en namen zij de lokale politiek op de korrel. In december 2012 schonk Denis Geurts de reuzen aan de gemeente. De reuzen van Sjang en Sjo hebben een enkele keer mee gestapt in een reuzenoptocht in Meeuwen-Gruitrode.
Sinds mensenheugenis spreken reuzen al tot de verbeelding. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze bijzondere figuren wereldwijd in tal van volksverhalen en sprookjes opduiken. In heel Europese landen worden reuzen sinds de middeleeuwen als grote poppen vorm gegeven. Aanvankelijk liepen reuzen mee in (religieuze) processies, die vaak uitgingen tijdens kermissen. Reuzen weerspiegelen veelal de identiteit van een gemeenschap, stad, wijk, dorp of vereniging of populaire stads/dorpsfiguren. Ze vertellen zelf het verhaal ervan. Om die reden worden ze dan ook vaak beschouwd als bevoorrechte inwoners. De traditie van de reuzen, de reuzengilden en de reuzenstoeten bestaat al eeuwen en is door de UNESCO officieel erkend als waardevol cultuurhistorisch erfgoed.
Men kon nog andere reuzen van buiten Lanaken bewonderen. Zo liepen Piersus van Mei vanne Kreikel en Berb van Trèke Bas en Swa de Drèpkesdrènker uit Hasselt mee. Reus Riddart, de Kaartridder van Heppeneert en Zjang den Heimeier en Bet van in den Duvelsrijth uit Gruitrode waren ook van de partij. Sjutte Jef en Vranke Mie van Maasmechelen en Kinroyer uit Kinrooi waren ook te gast in Lanaken. Zo waren ook Nederlandse reuzen te bewonderen: Sjtuf van Roermond, Gigantius en de Stadsingel uit Maastricht.