Overslaan en naar de inhoud gaan

Op donderdag 30 augustus 2018 was er in Rekem de officiële opening van één van de eerste natuurbegraafplekken in Vlaanderen. In oktober 2015 werd een deel van het domeinbos 'Isaekshoef' in Rekem, als pilootproject geselecteerd voor het inrichten van een natuurbegraafplek. Dit gebeurde in overleg met het gemeentebestuur van Lanaken, het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZC) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Op vraag van minister Joke Schauvliege werd de haalbaarheid van dit vernieuwend concept voor Vlaanderen onderzocht.

Een natuurbegraafplek is een zone in natuur- of bosgebied waar de as van een overledene een plaats krijgt. Dit in biologisch afbreekbare urnen zonder herdenkingstekens. Op deze manier maakt de laatste rustplaats deel uit van een natuur- of bosgebied.

De zone met open begraafplekken bevindt zich in het bos dat gelegen is rondom het historisch kerkhof van het OPZC. De inrichting van de natuurbegraafplek is bewust zeer beperkt gehouden. Een ceremoniële afscheidsplek laat toe om in de natuurlijke omgeving van het bos een persoonlijke openluchtdienst te houden.

Het beheer van het bosgebied is in handen van Agentschap voor Natuur en Bos en de exploitatie zal gebeuren door de gemeente Lanaken.

Er waren toespraken van Dhr Erwin Vermeulen- voorzitter raad van bestuur OPZC Rekem, Dhr Marino Keulen- burgemeester van Lanaken en Mevr. Marleen Evenepoel- Administrateur-generaal van het Agentschap Natuur en Bos- afgevaardigde van minister Joke Schauvliege. Na de officiële opening werd er een receptie aangeboden door het gemeentebestuur van Lanaken.

Fotograaf Ronny maakte volgende foto's...