Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus 2017 trok de praalstoet van de Gouden Boom voor de dertiende keer door de straten van Brugge. Tijdens deze vijfjaarlijkse stoet staat het huwelijk van Karel de Stoute en Margareta van York centraal. Met de stoet viert de stad haar bestaan, bevestigt haar identiteit en herdenkt haar geschiedenis.
De stoet vormt een tweeluik en verbeeldt zowel historische gebeurtenissen als mythen en legenden. Het eerste deel van de stoet brengt de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Vlaanderen tot leven. Van de mysterieuze oorsprong van het graafschap in een gevaarlijk bos vol reuzen tot de draak van Constantinopel. Van de brutale vikingen tot de arrogante Johanna van Navarra. Van de laffe moord op Karel de Goede tot de helden van 1302.
Het tweede deel brengt de feestelijkheden rond het huwelijk van Karel de Stoute met Margareta van York weer tot leven. Dat huwelijk werd in 1468 acht dagen lang uitbundig gevierd in Brugge met overvloedige banketten, steekspelen en riddertornooien rond de legende van de Gouden Boom.
Kortom, het is een betoverend spektakel met 5 reuzen, 16 praalwagens, 150 dieren, 1700 kleurrijk uitgedoste figuranten waarvoor maar liefst 1 030 pruiken en 10 250 kostuums voorzien zijn. De praalstoet ging voor de eerste keer uit naar aanleiding van Expo '58 in Brussel. Het is een organisatie van Brugge Plus vzw in opdracht van en in samenwerking met Stad Brugge.
Onze fotograaf Ronny ging een kijkje nemen op zaterdag en maakte volgende foto's van deze bijzondere stoet. De weergoden waren Brugge goed gezind en dat bracht veel mensen op de been, zo'n 35000 kijklustigen zagen de stoet voorbij trekken.
Voor meer informatie zie www.goudenboomstoet.be