Overslaan en naar de inhoud gaan

Op donderdag 10 september 2020 was er in het CC van Lanaken de boekvoorstelling "Roger Lambrechts, arts tussen Hippocrates en Hitler". Een biografie in het kader van herdenking 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog, geschreven door Hubert Paulissen en André Gysel.

Dokter Lambrechts was de vader van de moeder (Monique) van Hubert, Piet, Margriet, Anne en Stefan Paulissen. Roger Lambrechts streed als dokter-arts in de frontlinies tijdens W.O I, een held in de echte betekenis van het woord en 2 decennia later door de nazi’s onthoofd tijdens W.O 2 wegens spionageactiviteiten voor het netwerk Athos. Tussen de beide oorlogen een succesvolle huisarts en dokter-specialist, voorzitter van een Rode Kruis-afdeling en gemeenteraadslid van Dilbeek. Een dienaar van de gemeenschap!

Hubert Paulissen schrijft het waargebeurd verhaal rond het oorlogsverleden van zijn grootvader met historische nauwgezetheid. Hij ordende alle dagboekaantekeningen, documenten en foto’s chronologisch. Bronnen en aangrijpende getuigenissen geven de grauwheid van het oorlogsgeweld hoofdstuk per hoofdstuk gedetailleerd weer. Van in het begin betrok hij André Gysel, gepensioneerde leerkracht, ‘deskundige Eerste Wereldoorlog’, gids in de IJzervallei en bekend om zijn oorlogsdagboeken bij zijn project.

Broer Piet Paulissen, fotogalerij ‘Havelaar Lanaken’ zorgde voor de bewerking van de foto’s, documenten en eretekens. Bernard Duwez, uitgeverij ‘De Schorre’, kleinzoon van 2 historische grootvaders: Maurice Duwez, alias Max Deauville, die zijn oorlogservaringen met scherpe pen neerschreef en commandant Robert Thys, die met zijn 300 man de onderwaterzetting in stand hield, verzorgde met de voor hem bijzondere gekende aandacht voor tekst, lay-out en afbeeldingen het drukwerk van dit boek, dat een mooie uitbreiding van zijn publicaties over het oorlogsverleden is.

‘Roger Lambrechts, dokter tussen Hippocrates en Hitler’.
Auteurs: Hubert Paulissen en André Gysel.
Uitgeverij: De Schorre, Bernard Duwez, 2020.
Meer info ivm het boek: Hubert Paulissen, Wijngaardstraat 16, 3620 Lanaken, hpaulissen@skynet.be.