Overslaan en naar de inhoud gaan

Op zaterdag 18 mei 2024 was er in de tuin van ere-voorzitter Leonard Delwaide de openingsreceptie ter ere van het 175 jarig jubileum van Koninklijke fanfare Sint-Cecilia Rekem.

Sint-Cecilia werd opgericht in 1849, ten tijden van koning Leopold I . Dit 175 jarig jubileum is uniek, aangezien de meeste muziekmaatschappijen pas ontstonden na Wereldoorlog I .  De oorsprong van orkesten met blaasinstrumenten, trompetgeschal en tromgeroffel ligt in de militaire praktijk. Vooreerst hadden die instrumenten een praktische functie zoasl signalen geven die boven het krijgsgewoel te horen waren. Ook was het nodig de soldaten op het slagveld in het gelid te houden en hen moed in te blazen . Zo ontstonden militaire orkesten.  Ze speelden eerst militaire marschen, later klassieke muziek en na de jaren 50 kwam er een  gedaante verandering. Componisten schreven originele muziek voor de fanfare. In 1958 kreeg de fanfare financiĆ«le ruimte en voor hun eerste eigen kostuums. De fanfare was in die tijd een grote vereniging met 80 leden, inclusief trommelkorps met 23 leden, vooraf gegaan met klaroenen en een tamboer majoor. De Rekemse fanfare ondersteunt niet alleen feestelijke activiteiten in het dorp, maar organiseert zelf ook muziekevenementen. Vandaag de dag  bestaat de fanfare en trommelkorps uit ongeveer 30 leden. Dirigent Willy Opsteyn was dirigent van 1984 tot 2023 en sinds vorig jaar heeft hij na 40 jaren dienst het dirigent stokje doorgegeven aan Jacques Cuypers. Voorzitter Peter Opsteyn kon helaas niet aanwezig zijn door ziekte.

Er waren toespraken van burgemeester Marino Keulen en van de voorzitter van de VLAMO, Geert Vandenwijngaert. De muzikale omlijsting was van eenmansorkest Eddy Sax. Tijdens deze receptie konden de aanwezigen genieten van een hapje en drankje dat werd verzorgd door de dames van Femma. Dit feestelijk gebeuren wordt gevierd met een feestweekend op 15 ,- en 16 juni 2024. Met op zaterdag 15 juni 2024 en jubileumconcert met Astrid Stockman. Fotograaf Ronny maakte volgende sfeerfoto's.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • .
  • .
* Je bericht komt online na goedkeuring beheerder.